Twitter response:

Parenting

Ce înseamnă parenting şi de ce alegem asta

Dacă eşti părinte sau ai ceva tangenţă cu copiii, cu siguranţă ai auzit de termenul “parenting” sau, cum prefer să îi spun, “educaţie parentală”. Dar de unde tot acest trend?
În ultimii zeci de ani s-a observat şi s-a studiat dezvoltarea copilului şi tot mai multe lucruri foarte interesante au ieşit la iveală. De exemplu, faptul că cea mai mare parte a creierului se formează în primii şase ani de viaţă. Sau faptul că un copil care nu a avut parte de o relaţie apropiată cu un adult, are creierul mai slab dezvoltat. Sau că inteligenţa logico-matematică (ce măsoară IQ-ul) nu este singurul tip de inteligenţă la care ne putem raporta.
Văzând că lucrurile s-au schimbat faţă de cum erau abordate de generaţiile anterioare, noi, în noile generaţii, am început să fim tot mai atenţi la ce facem, cum facem, când facem cu copiii noştri. Accesul rapid la tehnologie tot mai avansată şi la informaţie, antrenarea în activităţi diverse de dimineaţă până seară, atât a adulţilor cât şi a copiilor, diversificarea stimulilor cu care copiii vin în legătură, de multe ori lipsa unui mediu sigur în mediile urbane în care copilul să se joace natural, toate acestea implică şi adaptarea abordării copiilor.
În acest context programele de educaţie parentală au un scop comun – acela de a îmbunătăţi vieţile copiilor şi ale părinţilor. Atitudinea, cunoştinţele şi comportamentele părinţilor influenţează dezvoltarea copiilor. Din acest motiv educaţia parentală se bazează pe mult autocontrol al părinţilor şi o bună autocunoaştere, astfel încât copilul să se dezvolte armonios. Aici pot interveni specialiştii în domeniul psihologiei şi educaţiei.
Creşterea unui copil înseamnă mai mult decât disciplină. Scopul final este să îi acorzi copilului idei clare a ceea ce este bine şi ce este mai puţin bine raportat la societate şi să îi permiţi să ia decizii de unul singur. Ai crede că este uşor, dar de-a lungul călătoriei tale alături de copil vei descoperi multe obstacole mai mult sau mai puţin uşor de depăşit. Educaţia parentală şi consilierea în domeniul creşterii copiilor de către specialişti te ajută să înţelegi mai bine etapele de dezvoltare şi nevoile pe care le are copilul în fiecare dintre ele, dar şi nevoile tale, că părinte. Educaţia parentală îţi oferă opţiuni de a aborda situaţii extreme, de a stabili limite în care copilul tău să crească astfel încât să nu se piardă pe parcurs, de a menţine aceste limite când eşti pus sub presiune, de a crea o relaţie puternică cu copilul tău astfel încât să îţi simtă sprijinul şi să se simtă susţinut în a explora şi a-şi “lua zborul”.
A fi părinte este mai mult decât o slujba cu normă întreagă. E ca şi cum ai avea o afacere de suflet la care lucrezi permanent, 24 din 24 de ore. E nevoie, încă de la început, să ştii în ce direcţie vrei să ajungi dacă vrei să o vezi înflorind. Educaţia parentală te ajută să “manager-uiesti” cât mai bine “proiectul” tău (respectiv copilul). Te ajută să dobândeşti abilităţile necesare, să le exersezi şi să le aplici. Practic creşti odată cu copilul tău. Iar diferenţa dintre un “manager” bun şi unul mai puţin interesat să se dezvolte permanent, se vede în cum merge “afacerea”. Desigur, amândoi “managerii” o să aibă “afaceri”, dar modul în care depăşesc punctele cheie, de cotitură, face diferenţa.
Una peste alta, orice teorii ai citi, orice idee de educaţie ţi-ar surâde mai mult, ţine mereu cont de competenţele persoanei care îţi vorbeşte de parenting. Ţine cont mai ales, de faptul că nu există reţetă prescrisă, luată de-a gata, pentru toată lumea. Fiecare părinte este responsabil de copilul său, iar deciziile pe care le ia e nevoie să se raporteze la caracteristicile copilului, la caracteristicile părinţilor şi la contextul social. Aşadar, citeşte cât mai mult şi consultă specialiştii în domeniul educaţiei parentale şi psihologiei pentru a identifica variantele care se potrivesc familiei tale, astfel încât să valorifici la maxim oportunităţile pe care le are copilului tău.

Andreea Găvenea – psihoterapeut pentru copii şi familie şi consultant parenting

www.parintitandem.ro